Skip to main content

Automationstekniker

Som automationstekniker ansvarar du för analys av organisationens behov, identifierar områden för automatisering samt tar fram och implementerar tekniska lösningar.

Utbildningsort

Falkenberg eller Gislaved

Utbildningslängd

Ett år

Poäng

200 poäng

Utbildningsstart

8 september 2025

Utbildningstakt

Helfart

Utbildningsplatser

20 st (10 st på varje ort)

Om utbildningen

Automationstekniker är ett mångsidigt och ansvarsfullt yrke där arbetsuppgifterna varierar beroende på bransch. Eftersom företag och industrier allt mer automatiserar sina processer för att stärka sin konkurrenskraft, har behovet av kvalificerad personal ökat, vilket gör automationstekniker till en eftertraktad resurs på arbetsmarknaden.

Arbetsuppgifterna inkluderar installation, konfiguration och driftsättning av automationsanläggningar, programmering av styrsystem, samt felsökning, service och underhåll av utrustning. Automationsteknikern utvecklar också nya lösningar och förbättrar befintliga system, samt arbetar med att optimera och uppdatera processer för att säkerställa effektiva och pålitliga system.

För mer information om utbildningen kontakta:

Anette Hast

Telefon: 0371-819 54

Mejl: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Jonas Sundin

Telefon: 0346-88 65 35

Mejl: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Här kan du ladda ner utbildningens innehåll som en pdf:

Behörighet

• Godkända betyg från grundskolan eller motsvarande utbildning i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen eller har likvärdiga kunskaper, eller

• genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

• Från och med det år du fyller 20 år.

• Är yngre än 20 år men slutfört utbildningen på ett nationellt gymnasieprogram.

Reell kompetens

Om du helt eller delvis saknar formella betyg/meriter för behörighet, men har motsvarande kunskaper, till exempel genom yrkeserfarenhet, annan utbildning, kursverksamhet eller föreningsliv, kan du ansöka om prövning av reell kompetens. Det innebär att din samlade erfarenhet bedöms, oavsett var du har skaffat den.

Om din reella kompetens godkänns, blir du behörig till utbildningen på samma villkor som de med formell behörighet. Du ansöker om detta i samband med din utbildningsansökan.

Fyll i formuläret digitalt, skriv ut, underteckna och bifoga det till din ansökan.

Ansök till utbildningen

Ansökan är öppen och sista ansökningsdag är den 17 maj 2025.

Ansökan görs via blankett och skickas till Campus Falkenberg. Vid ansökan väljer du vid vilken ort du vill studera, Falkenberg eller Gislaved.

Observera:

För att din ansökan ska kunna behandlas, vänligen bifoga kopior av dina betygsdokument från grundskolan, gymnasieskola, kommunal vuxenutbildning, folkhögskola eller motsvarande utländska betyg. En uppdaterad meritförteckning ska också bifogas. Dessa dokument är nödvändiga för att vi ska kunna bedöma din ansökan korrekt. Om det finns fler behöriga sökande än platser görs ett urval bland de behöriga ansökningarna.

Vad är en nationell yrkesutbildning?

Nationell yrkesutbildning (NY) är en ny utbildningsform för vuxna på gymnasial nivå som införs som en pilotverksamhet mellan 2024 och 2026.

Utbildningen, som stöds av Myndigheten för yrkeshögskolan, syftar till att möta arbetsmarknadens behov och komplettera befintliga yrkesutbildningar.

Målet är att snabbt förbereda studerande för arbete inom bristyrken, genom en kombination av teoretisk utbildning och praktiskt lärande i samarbete med arbetslivet (LIA).